ROBOMISSION KATEGORIJA

STARTER

između 6 i 10 godina

ELEMENTARY

između 8 i 12 godina

JUNIOR

između 11 i 15 godina

SENIOR

između 14 i 19 godina

RoboMission Kategorija

U sklopu kategorije pod nazivom WRO RoboMission, timovi imaju zadatak dizajnirati robote koji će uspješno rješavati zadatke na igraćem polju. Roboti su u potpunosti autonomni. Za svaku dobnu skupinu natjecatelja svake godine razvijamo novo igraće polje i nove misije. Na sam dan natjecanja, sudionici saznaju i koje je pravilo iznenađenja čime se natjecanju dodaje jedan novi element. Dodatni izazov služi kako test kreativnosti i sposobnosti brzog razmišljanja timova koji sudjeluju na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. 

PAŽNJA
PROMIJENITI
Korištenje alternativnih elemenata igre

Lego Education ima probleme na svjetskoj razini s izradom LEGO WRO Expansion Brick Set (45819). To znači da nažalost za nacionalno prvenstvo nećemo upotrebljavati taj set jer nam ga ne mogu isporučiti na vrijeme.

Da bi se mogli normalno natjecati naši partneri iz Edutus sveučilišta napravili su alternativno rješenje s osnovnim WRO Brick set (45811) koji je dostupan, a rješenje je primjenjivo za sve RoboMission kategorije.

Rješenje je napravljeno da nam je dostatan jedan WRO Brick set (45811). Pritiskom na stranici na „Alternativni elementi za slaganje staze“ naći će te elemente koji su zamijenjeni i upute za sastavljanje.

VAŽNO!
Pravila i ocjenjivanje na natjecanju neće biti prilagođeno s obzirom da funkcionalnost elemenata na stazi nije promijenjena.

Na nacionalnom prvenstvu u Samoboru koristiti će se alternativni elementi.
WRO expansion sets (45819) očekuje se sredinom svibnja pa će prvaci svojih kategorija za svjetsko finale imate na raspolaganju i taj set za pripreme za svjetsko finale u Panami.

FRIENDSHIP STARTER GAME

Floating markets were formed because of the need of people living in river areas to trade goods. Thereby creating jobs and contributing to improving people’s lives. A floating market is also a place to introduce a variety of specialties and agricultural products, as well as a transit point for goods to help connect urban areas with rural areas.

This year, the challenge is to make a robot that can help to transport and sort fruit from the fruit gardens to the boats. The robot should also collect the specialties and agricultural products from the islands and transport them to the harbour.

ELEMENTARY
MARINE LIFE PRESERVATION

Također postoji i niz inicijativa koje su pokrenute u svrhu zaštite podvodnih područja. Jedne od najvažnijih su one usmjerene ka zaštiti i obnovi koraljnih grebena. Mnoge životinje tamo pronalaze hranu i zaštitu, a ti grebeni također smanjuju i rizik poplavljivanja obale. Međutim, koraljni grebeni su na mnogim lokacijama pretrpjeli oštećenja. Znanstvenici ulažu golem trud kako bi pronašli načine da ih obnove. Jedno moguće rješenje je uzgoj koralja u akvariju, a potom njihov prijenos do postojećeg grebena.
U kategoriji Početnika, robot ima zadatak riješiti problem upravljanja otpadom, obnoviti koraljna područja i spasiti kita nasukanog u plićaku. 

JUNIOR
UNDERWATER INFRASTRUCTURE

Suvremeni optički kabeli prenose podatke znatno brže od satelitskih veza. Slanje signala preko Atlantika putem kabela otprilike je osam puta brže nego slanje satelitskom vezom. Mjesto na kojem se podvodni kabeli međusobno presijecaju zove se čvorište. Panama je jedno od tih čvorišta gdje se spajaju kabeli s Karipskog mora i Pacifika. Podvodna vozila i roboti mogu pomoći pri održavanju ove infrastrukture i pomoći s novim tehničkim rješenjima na moru kao što su offshore solarne farme pa čak i podmorski podatkovni centri.
U kategoriji Juniora, robot ima zadatak pomoći prilikom ugradnje i popravka podmorskih kabela, instalirati podmorske farme servera i aktivirati offshore solarne panele. 

SENIOR
AUTONOMOUS PORT

Standardizacija i automatizacija su međunarodni pomorski prijevoz tereta učinili još učinkovitijim. Jedan primjer standardizacije je uvođenje standardnih brodskih kontejnera. Ove je kontejnere jednostavno prenijeti s broda na kamion ili vlak, čime se ubrzava cijeli proces transporta. U modernim lukama mnogi su procesi automatizirani, kao na primjer, istovar kontejnerskih brodova pa čak i pilotiranje (peljarenje) brodova. U bliskoj budućnosti možemo očekivati čak i autonomne brodove. 
U kategoriji Seniora, robotov zadatak je pomoći prilikom utovara i istovara brodova, točenja goriva i pilotiranja (peljarenja) prilikom isplovljavanja iz luke prema otvorenom moru. 

INFORMACIJA

Kako biste se sa svojim timom pripremili za natjecanje, trebat će vam sljedeće:

  1. Robomission podloga za natjecanje, specifična za dobnu skupinu (Starter, Elementary, Junior or Senior)
  2. Lego Education Brick set (45811)
  3. Lego Education Expansion Brick Set (45819)

Podloga za natjecanje
Ovisno o dobnoj skupini u kojoj sudjelujete, trebat će vam podloga za natjecanje za vježbanje zadataka. U cijenu kotizacije uključena je podloga za natjecanje i dostava. Ako imate više od jednog tima koji sudjeluje u istoj dobnoj skupini, nije potrebno kupiti više od jedne podloge.

 

Lego Education Brick set (45811)
Ovo je osnovni set od kojeg se moraju sastaviti elementi na podlozi za natjecanje. Ako ste prije sudjelovali u WRO natjecanju, najvjerojatnije imate set.Ako još niste bili na WRO natjecanju ili nemate takav set, možete ga kupiti tijekom registracije.

Lego Education Expansion Brick set (45819)
Od ove godine, uz osnovni Brick set, potreban vam je i dodatni Brick set za izradu elemenata staze. Ako ste se već natjecali na WRO natjecanju, trebat će vam i dodatni set za pripremu. Komplete možete kupiti tijekom registracije.

 

VAŽNE INFORMACIJE I DATUMI

Rok za prijavu

03.05.2023.

Dan natjecanja

03.06.2023.
Samobor

Naknada za registraciju

Registracija:
20 EUR (uključujući: sudjelovanje, ručak, mali poklon)

Podloga za natjecanje
60 EUR

Lego Education Brick Set
(45811)
46 EUR

Lego Education Expansion Brick Set (45819)
28 EUR

Dostava na kućnu adresu se može dodatno naplatiti (cca. 19 eur). Plaća se kuriru.

KONTAKT

Janko Radigovic

Email: j.radigovic@gmail.com